Waarom je zeker vandaag naar de Haagse markt moet gaan

0

De Haagse Markt aan de Herman Costerstraat is een fantastastische plek om een middag door te brengen. De stad op z’n best, wat mij betreft. De zichtbare multiculturele samenleving, de smaken en geuren uit de hele wereld en die talen die je allemaal door elkaar hoort …. daar word ik nu blij van.

Al sinds jong meisje kom ik op de markt. Als geboren en getogen Hagenese ging ik er regelmatig met mijn moeder naar toe. Als ik er zelf nu ben kom ik eigenlijk alleen voor groente, fruit en vis. De andere kramen sla ik dan liever over. Goedkope kleding, nep-luchtjes en veel oosterse sierraden, niet zo mijn ding. Maar na de grote renovatie in 2014 en 2015 hebben een groot aantal hippe, bijzondere en speciale ondernemers zich op de Haagse markt gevestigd. En dat is absoluut een aanwinst.

Mijn top 6:

1.Je wordt door de heerlijke geur van vers gebakken brood als vanzelf naar de kraam van de Haagse marktbakker gelokt. Het water loopt je in de mond bij het zien van al het lekkers wat er is uitgestald. Specialiteit van deze ondernemer zijn de kokosmakronen; bezoekers komen van heinde en ver om deze heerlijke koeken te kopen. Hou je niet zo van kokos? Dan is er ook voldoende ander lekkers te krijgen, zoals overheerlijke gevulde koeken of brownies. Zelf vond ik de (spelt) broden er verrukkelijk uitzien. Je vindt de kraam op unit 2.25 en 3.25.

IMG_1785

2. Op plekje 2.28 en 2.29 staat een bijzondere stand, waarvan ik denk dat het de enige in zijn soort op de markt is. Deze stand verkoopt alleen maar Antilliaanse en Zuidamerikaanse producten. Denk daarbij dan aan empenadas, Zuidamerikaans snoepgoed, speciaal (mais)meel en hele zoete limonade. Wij mochten proeven van zelfgemaakte salsa, wat het prima deed bij de kip- en rundvleespasteitjes. Hot en heerlijk!

IMG_1841

3.De Notenbar is een bekende naam in Den Haag en omstreken. Ze staan niet alleen op de Haagse markt, maar ook op de Leyweg in de stad hebben ze een winkel. Het aanbod is enorm. Natuurlijk verkopen ze allerlei soorten noten en zuidvruchten, maar je kan ook voor superfoods bij ze terecht. Famous zijn ze door hun eigen, huisgemaakte pindakaas; een absolute aanrader en een gezonde variant op de supermarkt pindakaas. Je vindt de Notenbar bij standnummer 1.61 en 1.62.

IMG_18174. De kraam van 1001 kruiden van Melissa trekt direct de aandacht. Wat zit er toch in al die kleine 1 euro bakjes die staan uitgestald? Dat wordt al snel duidelijk, in deze kraam worden kruiden verkocht. Er zitten (nog) geen 1001 kruiden in het assortiment; momenteel bestaat het aanbod uit zo’n 200 verschillende kruiden en kruidenmixen uit alle uithoeken van de wereld. En dit aantal groeit nog wekelijks. Naast kruiden vind je in de kraam op nummer 3.65 en 3.66 ook een mooi aanbod aan diverse theeën, afkomstig uit de hele wereld.

1001 kruiden

5. Picture this: feestje, drankje en een dansje. Op tafel staan bakjes met verschillende soorten olijven en bijzondere smeersels voor op brood en je kan bijna niet van de heerlijke gedroogde abrikozen, dadels en vijgen afblijven. Natuurlijk allemaal de koop bij de gewone supermarkt, maar het aanbod bij kraam 1.53 en 1.54  is wel bijzonder groot. Wat natuurlijk ook heel fijn is, is dat de prijzen hier lager zijn dan bij je eigen super. Want je weet het hé, op de markt is je gulden een daalder waard.

IMG_1844

6. Echt nooit geweten dat er echte Haagse kaas bestaat. En dan ook nog eens met de mooie naam Âwhe Haagsûh. Je koopt deze kaas bij Liefde en Ambacht voor kaas, een wat kleinere marktkraam op unit 3.60. En de kaas is heerlijk pittig! Naast deze Haagse kanjer zijn er natuurlijk nog veel meer heerlijke kazen te koop, met vaak ook prachtige namen. Wat vind je bijvoorbeeld van kaas met de naam Soete Liefde?

IMG_1818

Weetjes

  • De markt is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • Je vindt de markt aan de Herman Costerstraat. Vanaf Den Haag Centraal Station is het makkelijkste om tram 6 te pakken richting Leyenburg
  • De markt is met meer dan 500 vaste kramen één van de grootste onoverdekte markten van Europa
  • De markt is vooral bekend om het grote assortiment exotische producten
  • De markt wordt dagelijks bezocht door ongeveer 25.000 bezoekers en biedt aan ongeveer 1.000 mensen een werkplek.
  • De markt is in de zomermaanden elke laatste zondag van de maand geopend. Op 31 juli, 28 augustus en 25 september is ongeveer tweederde van de kramen op de Haagse Markt open van 11.00 tot 17.00 uur.

Koopzondag-zomer-2016-214x300

Share.

Leave A Reply