Meer inzicht in je looptechniek bij Xcelsior

0

rennen op de loopband quickscan motionlabIk loop hard. Al best een paar jaar, maar niet altijd even frequent. Blessures plagen me soms, en dat heeft automatisch invloed op je looptechniek en je loopsnelheid. Of werkt het ook andersom? Dat je door je looptechniek te verbeteren misschien minder last hebt van blessures en je je snelheid kunt verbeteren? Ik ging naar de hardloopwinkel in de Weimarstraat en ging het Motionlab in. In deze blog vertel ik alles over mijn ervaring. Meer inzicht in je looptechniek bij Xcelsior!

Wat is Xcelsior?

Xcelsior is een hardloopwinkel in de Weimarstraat. Maar dat is het niet alleen. Eigenlijk is Xcelsior een bewegingslab. Je kunt er terecht voor nog veel meer dan alleen het kopen van hardloopschoenen die goed zijn aangemeten aan jouw voeten. Xcelsior is een expertisecentrum als het gaat om bewegen. Zij werken niet meer met gewone verkopers, maar met bewegingstechnologen en podologen. Zij hebben specialistische kennis, waardoor ze nog beter kunnen analyseren en adviseren.

hardloopschoenentafel xcelsior

Meer inzicht in je looptechniek bij Xcelsior

Ik heb dus al tijden een blessure aan mijn hamstring. Nadat ik eerst fysiotherapie heb gehad kon ik weer beginnen met hardlopen. De opbouw naar de 10 km ging goed, maar het bleef een zwakke plek en mijn snelheid kreeg ik niet meer omhoog. Toen ik op facebook las over de Motionlab Quickscan bij Xcelsior, leek me dat iets wat ik eens zou kunnen doen. Dus ik maakte een afspraak en ging in sportkleding richting Weimarstraat. Ik parkeerde voor de deur en na even rondkijken in de prachtige zaak ging ik met bewegingsexpert het Motionlab in.

voor de bewegingstesthardlopen op de band

Hoe werkt een Quickscan in het Motionlab?

In het Motionlab staat een loopband, je ziet een scherm, er hangen infrarood camera’s en er staat een computer. Na een korte introductie en een intakegesprek mocht ik op de loopband. Ik rende zo’n 8 minuten denk ik, op een flink tempo. Eerst even wennen aan de band, en daarna kon de meting starten. Deze werd direct met mij bekeken. In het begin moest ik even wennen aan alle metingen hoor. Elasticiteit? Stabiliteit van het bekken? Neutrale knieën? Er kwamen termen voorbij die ik nooit eerder hoorde bij het hardlopen en me ook niets zeiden. Gelukkig kreeg ik er uitleg bij en zo ging ik het steeds beter begrijpen.

uitleg uitslagxcelsior overzicht

Op blote voeten

Na het eerste rondje mocht ik nog een keer rennen op blote voeten op de band. Ik vond dat minder prettig aanvoelen, maar het was om te vergelijken wat de schoenen met je hardlooptechniek doen. Bij mij bleek dat niet zo heel veel, trouwens. Dat kon ook komen, omdat mijn hardloopschoenen ongeveer 6 jaar oud zijn en dus totaal geen demping meer hebben. Dat was dus tip 1: koop nieuwe schoenen!

Tips over mijn hardlooptechniek

Ik kreeg nog meer tips over mijn hardlooptechniek. Zo bleek ik iets teveel naar voren te leunen tijdens het hardlopen, landde ik teveel op mijn hak en moeten mijn hakken meer naar mijn billen tijdens het lopen. Na deze tips en met andere schoenen aan ging ik vervolgens weer op de loopband, om te kijken of mijn techniek zo verbeterde. Dat deed het zeker! Ik heb ook nog met een ander paar schoenen gelopen om het verschil te zien. Uiteindelijk was ik flink verbaasd over de resultaten die al zo snel gehaald konden worden.

motionlab

Nu toepassen!

De truc is nu om me deze nieuwe techniek aangeleerd te krijgen. Ik snap dat dit niet van de ene op de andere dag lukt. Ik kreeg het advies om tijdens het hardlopen steeds een paar honderd meter bewust volgens de nieuwe techniek te rennen. Als je dat steeds gaat uitbreiden, wordt het langzaam een automatisme. De hoop is natuurlijk, dat ik hiermee mijn hamstring minder zal belasten en dus van mijn klachten af zal komen. Fijn dat ik een verslagje thuis gemaild kreeg met alle metingen, zodat ik alles nog eens rustig kan doornemen.

shoes running motionelabscan

Mijn ervaring bij Xcelsior

Ik ben heel blij dat ik deze sportmeting bij Xcelsior heb laten doen. Er werd uitgebreid de tijd voor mij genomen, ik kreeg goede uitleg en ik heb er ook zeker iets aan gehad. Nieuwe schoenen moet ik nog kopen, ik kon ter plekke niet kiezen tussen het merk wat ik hiervoor had of een nieuw merk, die eigenlijk veel lichter zaten. Het eerste rondje hardlopen zit er alweer op, en hoewel het echt even wennen is om de nieuwe looptechniek aan te passen, was ik best trots op hoe goed het me al lukte! Ik kan een quickscan in het Motionlab van Xcelsior iedereen aanraden die hardloopt. Ook als je (nog) geen klachten hebt, want je kunt ieder moment ergens last van krijgen als je technisch niet helemaal juist hardloopt. Alles over Xcelsior kun je lezen op hun eigen website, waar je ook een afspraak kunt maken. Met de code BLOG2019 krijg je bovendien €5 korting als je belt voor een afspraak en de code doorgeeft! (geldig tot 1 aug 2019)

rennenxcelsior

Share.

Leave A Reply